Jezte, pěstujte – a znovu jezte!
Věděli jste, že kuchyňské zbytky lze opět proměnit v prospívající rostliny? Jde o skvělý způsob, jak snížit množství odpadu! Budete se divit, jak snadné je vypěstovat některé druhy zeleniny a bylinek přímo u vás doma.
Bazalka
Odřízněte snítku přibližně 10 cm pod místem, odkud vyrůstají lístky. Vložte ji do sklenice s vodou, postavte na slunné místo a sledujte, jak začínají rašit kořínky. Jakmile dosáhnou délky asi 5 cm, přesaďte bazalku do květináče se zeminou.
Cibule
Ponechte si alespoň 2,5 cm dlouhý odřezek cibule i s kořeny; je jedno, zda se jedná o jarní cibulku, pórek, červenou nebo žlutou cibuli – všemu můžete vdechnout druhý život. Odřezky jednoduše vložíte do vody a během několika dní uvidíte rašit nové kořeny. Jakmile povyrostou, přesaďte je do půdy.
Římský salát
Nevyhazujte odřezky stonku. Vložte je do nádoby s asi 1 cm vody a postavte na teplé a slunné místo. Už za pár týdnů začnou rašit nové listy a postupně vyroste celý nový salát.
Celer
Konec celeru vložte do vody, počkejte, až zakoření, a poté ho přesaďte do půdy.
Pak choi
Konec pak choi vložte do vody. Přibližně po 14 dnech začnou rašit kořeny. Pak rostlinku zasaďte do půdy.
Až se příště budete chystat vyhodit zbytky z kuchyně, zamyslete se. Vždyť se z nich dá zase něco vypěstovat! S trochou trpělivosti a péče můžete svou kuchyň proměnit v udržitelnou zahradu, která vám zajistí nepřetržitý přísun čerstvých surovin. A navíc minimalizujete množství odpadu. 🌿🍽️